Zahradník ani v lednu nespí. Naopak. Kdo nezahálí, může právě nyní sklízet otužilou zeleninu ze záhonů a doma si začít předpěstovávat sazeničky. Máme pro vás pár tipů, čím a jak začít.
Lednový výsev
Pokud máte vytápěný skleník nebo pařeniště, můžete začít s výsevem semínek paprik a rajčat do výsevného substrátu. Jinak stačí, pokud začnete až v druhé polovině února. Papriky rostou poměrně pomalu a dlouho. Vyplatí se pěstovat je společně s další zeleninou, abyste později ušetřili místo na záhonu.
V lednu a únoru můžete začít také s brokolicí, celerem, květákem, kedlubnami, lilkem nebo saláty. Záleží na ranosti daného druhu zeleniny. První dva měsíce roku jsou vhodné zároveň k zahájení pěstování chilli papriček, které můžete velmi dobře vypěstovat i v omezených bytových podmínkách, třeba v truhlících za oknem nebo na balkoně. Plodit vám mohou až do pozdního podzimu.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6179f13bce0fbac81fe3641b/61fbcb7f1e3a3f23cc51b3e2_Blog%2520v%25C3%25BDsev%25206.jpeg)
Stará semena nevyhazujte
Někdy se stane, že vám zůstanou semínka, která už daný rok nevyužijete. Neznamená to, že je musíte automaticky vyhodit. Mnoho z nich si udrží klíčivost i několik let. Archeobotanikům se dokonce podařilo po tisíci letech probudit k životu semena prastaré datle nebo posvátného lotosu. Jsou to sice vzácné výjimky, i tak je dobré vaše semínka běžné zeleniny a dalších rostlin prověřit testem klíčivosti dříve, než poběžíte do obchodu koupit nová.
- Rajčata, ředkvičky, tuřín i zelí si uchovávají klíčivost až deset let.
- Brokolice, cuketa, mrkev nebo okurka vám vyklíčí i po šesti letech.
- Cibule, cukrová kukuřice, kopr či salát vydrží dva až tři roky.
Proveďte test klíčivosti
Abyste zjistili, zda vám várka semínek vůbec vzejde, je dobré je u větších výsevů prověřit. Potřebujete talíř vyložený buničinou nebo vatou, například vatovými tamponky. Navlhčete je a na ně rozmístěte zkušební semena (čím více, tím lépe), aby se nedotýkala, a překryjte další vrstvou navlhčeného materiálu. Talíř můžete celý vložit ještě do sáčku nebo pod průhledný kryt, třeba plastovou misku, kde si semínka udrží mikroklima. Pozor jen na plíseň a nadměrnou vlhkost.
Semínka udržujte na světle ve stálé teplotě, ideálně okolo 25 °C. Čím tepleji, tím je klíčivost rychlejší. V příliš nízké teplotě semena nevzejdou vůbec. Dejte si pozor, pokud máte semínka přímo u okna, kde bývá výrazně chladněji oproti zbytku místnosti. Raději použijte vhodné umělé osvětlení – ideálně LED, které obsahuje optimální vlnové délky pro růst všech druhů rostlin.
Po dvou až třech týdnech uvidíte výsledky – celer, mrkev, paprika nebo petržel vyžadují zpravidla delší dobu klíčení. Jestliže vyklíčí více jak polovina semen, stále dává smysl výsev z dané várky uskutečnit, avšak semínka vysévejte hustěji. U nižšího poměru nahraďte semínka čerstvými.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6179f13bce0fbac81fe3641b/61fbcb8039c913aaa64e88f6_Blog%2520%2520-%2520v%25C3%25BDsev.jpeg)
Nepodceňte výsevný substrát
Když znáte klíčivost semen, připravte si výsev. Větší semínka namočte nejprve ve vlažné vodě. Výsadbu můžete provést do rašelinových tablet, perlitu i vermikulitu, anebo použít výsevný substrát, který je sterilní. Domácí substrát není úplně vhodný, může obsahovat škůdce a choroboplodné zárodky.
Pro maximální efekt a podporu klíčivosti doporučujeme do substrátu aplikovat ekologický prostředek Symbivit Zelenina – zapravte jej plošně asi 3 cm pod povrch před setím, a to v dávce 150 g/m². Prostředek můžete také přímo smíchat se substrátem v poměru 1,5 : 100 – nebojte se, semínka nelze tímto přírodním přípravkem předávkovat. Vyšší dávka spíše podpoří lepší rozvoj přirozené mykorhizy a zajistit budoucí lepší výnosnost i chuťové vlastnosti zeleniny.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6179f13bce0fbac81fe3641b/61fbcb7f7bcd6e22dcf5c38d_Zelenina.jpeg)
Pro rostliny čeledi brukvovitých, jako je brokolice, květák, kapusta, kedlubny, ředkev, řeřicha nebo křen, případně i rostliny čeledi merlíkovitých, jako je řepa, špenát a další, použijte raději prostředek Conavit vhodný pro ekologické pěstování všech druhů rostlin.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6179f13bce0fbac81fe3641b/61fbcb7f42b494691b45ac3a_Blog%2520-%2520v%25C3%25BDsev%25205.jpeg)
Zdravá zelenina
Jakmile se nad povrchem plně rozvinou první lístky klíčků, můžete sazeničky přesadit do kvalitního zahradního substrátu. Jak poznáte zdravou sazeničku připravenou k přesazení do skleníku nebo na venkovní záhon?
- Zdravá sazenice má silný krček a rozvinuté lístky jsou sytě zelené barvy.
- Pokud ji povytáhnete z hlíny, spatříte bohatou spleť bílých kořínků.
- Lístky jsou pevné, nezasychají ani nehnědnou.
- Rostlina není vytáhlá, lístky sazenice začínají jen několik centimetrů nad povrchem substrátu.
- Nyní už se jen můžete těšit na úrodu. Poctivá péče přináší chutné výsledky. Dejte nám vědět, zda vám článek pomohl, případně vás napadá další téma, o kterém byste si chtěli přečíst. Rádi vám poradíme, jak získat tu nejlepší úrodu!
![](https://cdn.prod.website-files.com/6179f13bce0fbac81fe3641b/61fbcba94c5ef77298abb27a_Blog%2520-%2520v%25C3%25BDsev%25203.jpeg)