Zpět na blog

Jahodové menu: Vyzkoušejte netradiční způsoby zpracování jahod pro různé příležitosti

Jahodová sezóna je v plném proudu. Jaká se vám letos podařila úroda? Věříme, že je monstrózní. Zvláště, pokud jste poctivě hnojili a opečovávali mykorhizou. ☺ Jistě teď přemýšlíte, co s voňavými sladkými plody vaší péče uděláte. Dáme vám pár velmi neotřelých tipů a receptů na jahodové delikatesy pro různé příležitosti.

Na snídani i svačinu:

Jahodovo-růžový džem  

Džemy jsou česká klasika. Zkuste tentokrát jahodovou příchuť doplnit o netradiční ingredienci – růžové okvětní plátky. Všechny květy růží jsou jedlé, ať už jde o růži šípkovou, stolistou nebo svraskalou. Marmeládě dodají na chuti i barvě. 

Na 1 kg jahod potřebujete přibližně 1 hrnek čerstvých plátků růží, které přelijte trochou vroucí vody a nechte přes noc vylouhovat. Poté rozmixujte s jahodami, přidejte 0,5 kg cukru a želírovací prostředek a přiveďte k varu, dokud se vše nesmíchá a cukr nerozpustí. Stáhněte teplotu, povařte ještě zhruba 5 minut a poté nalijte do sterilních sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru na 10 minut a poté nechte už normálně vychladnout. Džem získá jemnou chuť růží, která na jazyku mile překvapí. Uskladněte na tmavém, suchém místě.

Avokádovo-jahodové toasty

Jahody skvěle doplní máslovou konzistenci a jemnou chuť avokáda. Zkuste si z nich připravit rychlou barevnou svačinku, kterou vám bude skoro i líto sníst. Bagetu nebo toastový chléb natřete pomazánkovým máslem nebo lučinou, měkké avokádo nakrájejte na plátky, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete. Přidejte plátek prosciutta, lístky špenátu a jahody nakrájené na plátky. Hmm, vynikající rychlovka.

K obědu i večeři:

Nechcete nic těžkého do žaludku? Lehký salát vás během parných letních dní rychle zasytí a dodá zdravou energii pro zbytek dne.

Jahodový salát s bylinkami

Jahody se dají perfektně párovat s mnoha druhy zejména aromatických bylinek. Nehrozí totiž, že by nasákly jejich vůni, naopak se vzájemně doplňují. Vyzkoušejte například citronovou meduňku, bazalku nebo mátu s jahodami ve vašem oblíbeném salátu. Uvidíte, že jej rázem pozdvihnou na vyšší úroveň. Bylinky jako například meduňka můžete také přidat do jahodového džemu namísto zmiňovaných okvětních plátků růže. 

Tip: Bylinky mají v kuchyni využití po celý rok. Aby vám dlouho prospívaly, ošetřete je přírodním prostředkem Symbivit Bylinky, který mj. zintenzivní jejich aroma.

Salát do skla s jahodami

  • baby špenát
  • polníček
  • čerstvé jahody
  • 150 g gorgonzoly
  • balzamiková redukce 
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • vlašské oříšky
  • sůl, pepř

V misce si připravte zálivku z 6 lžic olivového oleje, 2 lžiček balzamika, lžíce citronové šťávy a špetky soli a pepře. Vlašské oříšky opražte na pánvi. Na dno skleniček umístěte hnízdečko špenátu, přidejte sýr, ořechy, pořádnou nálož jahod a vše zakápněte dresingem.Hotovo. Můžete servírovat.

Jahodová pizza

Jahody se dají skvěle spárovat s mnoha ingrediencemi do velmi netradičních kombinací. Třeba se slaninou, kuřetem a sladkou cibulí. Jakkoliv to zní zvláštně, stojí za vyzkoušení. Na přípravu jahodové pizzy potřebujete:

  • ½ hrnku jahodového džemu
  • Hrst čerstvých jahod
  • 1 grilované kuřecí prso
  • 4-5 plátků slaniny
  • 1 čerstvé pizza těsto
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • špetka chilli koření
  • čerstvý koriandr
  • nastrouhaný parmazán
  • červenou cibuli

Balzamikový ocet svařte v rendlíku, dokud nezhoustne (cca 5-7 minut), přidejte džem a chilli. V misce promíchejte kuře s dvěma lžícemi směsi a zbytek omáčky rozetřete na těsto. Nasypejte část sýra, přidejte kuřecí kousky, nakrájenou cibuli a slaninu a zasypejte zbytkem sýra. Pizzu pečte zhruba 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozpustí. Před podáváním nasypejte čerstvý koriandr a nakrájené jahody. Dobrou chuť!

Na párty:

Jahodové chuťovky k vínu a letním drinkům

Chlebíčky a pomazánky jsou vděčným pohoštěním pro návštěvy. Překvapte je chuťovými kombinacemi, které nejspíš dosud nikdy nevyzkoušeli. 

Na rychlé Crostini s camembertem a jahodami budete potřebovat:

  • 2 hrnky jahod
  • 1 Camembert
  • pár lístků bazalky a oregana
  • med
  • olivový olej
  • pepř
  • bagetu

Plátky bagety těsně před podáváním opečte na suché pánvi, zakápněte olejem, posypejte nakrájenými jahodami a sýrem, zakápněte medem a posypejte bylinkami. Rychlé a efektní, že?

Mimochodem jahody fungují skvěle s kuličkami mozzarely a bazalkou. Jsou skvělou záležitostí i jako špízy. Zakápněte jen trochou balzamika a olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a je to.

 Alternativně můžete vyzkoušet pomazánku s gorgonzolou:

  • 100 g gorgonzoly
  • 25 g pomazánkového másla
  • 25 g změklého másla
  • pár jahod
  • cibule
  • čerstvý kopr
  • pepř a sůl
  • bagetu

Jahody smíchejte s jemně nasekanou cibulkou a gorgonzolou, máslem a pomazánkovým máslem, namažte a dozdobte kousky jahod a koprem. Chutná kombinace.

Jahodové mojito – alko i nealko

Připravujete pohoštění pro přátele a přemýšlíte nad osvěžujícím drinkem? Vyzkoušejte jahodové mojito, které můžete připravit v alkoholické i nealkoholické variantě. Příprava je velmi snadná a vystačíte si s pár ingrediencemi – na 2 drinky:

  • 5 větších čerstvých jahod
  • 6 lístků máty
  • šťáva z 1 citronu nebo limetky
  • špetka třtinového cukru (nemusí být, pokud jsou jahody hodně sladké)
  • kostky ledu
  • sodovka, perlivá voda
  • alkoholická verze: 1 panák bílého rumu

Všechny ingredience smíchejte, jahody s mátou rozmačkejte, zalijte vodou, přidejte led a případně panáka rumu, dozdobte mátou. Na zdraví! 

Jak se vám líbí naše jahodové menu? Napište nám, který recept jste vyzkoušeli. Případně nám dejte tip na vlastní zajímavou delikatesu z jahod.