Jahodová sezóna je v plném proudu. Jaká se vám letos podařila úroda? Věříme, že je monstrózní. Zvláště, pokud jste poctivě hnojili a opečovávali mykorhizou. ☺ Jistě teď přemýšlíte, co s voňavými sladkými plody vaší péče uděláte. Dáme vám pár velmi neotřelých tipů a receptů na jahodové delikatesy pro různé příležitosti.
Na snídani i svačinu:
Jahodovo-růžový džem
Džemy jsou česká klasika. Zkuste tentokrát jahodovou příchuť doplnit o netradiční ingredienci – růžové okvětní plátky. Všechny květy růží jsou jedlé, ať už jde o růži šípkovou, stolistou nebo svraskalou. Marmeládě dodají na chuti i barvě.
Na 1 kg jahod potřebujete přibližně 1 hrnek čerstvých plátků růží, které přelijte trochou vroucí vody a nechte přes noc vylouhovat. Poté rozmixujte s jahodami, přidejte 0,5 kg cukru a želírovací prostředek a přiveďte k varu, dokud se vše nesmíchá a cukr nerozpustí. Stáhněte teplotu, povařte ještě zhruba 5 minut a poté nalijte do sterilních sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru na 10 minut a poté nechte už normálně vychladnout. Džem získá jemnou chuť růží, která na jazyku mile překvapí. Uskladněte na tmavém, suchém místě.
Avokádovo-jahodové toasty
Jahody skvěle doplní máslovou konzistenci a jemnou chuť avokáda. Zkuste si z nich připravit rychlou barevnou svačinku, kterou vám bude skoro i líto sníst. Bagetu nebo toastový chléb natřete pomazánkovým máslem nebo lučinou, měkké avokádo nakrájejte na plátky, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete. Přidejte plátek prosciutta, lístky špenátu a jahody nakrájené na plátky. Hmm, vynikající rychlovka.
K obědu i večeři:
Nechcete nic těžkého do žaludku? Lehký salát vás během parných letních dní rychle zasytí a dodá zdravou energii pro zbytek dne.
Jahodový salát s bylinkami
Jahody se dají perfektně párovat s mnoha druhy zejména aromatických bylinek. Nehrozí totiž, že by nasákly jejich vůni, naopak se vzájemně doplňují. Vyzkoušejte například citronovou meduňku, bazalku nebo mátu s jahodami ve vašem oblíbeném salátu. Uvidíte, že jej rázem pozdvihnou na vyšší úroveň. Bylinky jako například meduňka můžete také přidat do jahodového džemu namísto zmiňovaných okvětních plátků růže.
Tip: Bylinky mají v kuchyni využití po celý rok. Aby vám dlouho prospívaly, ošetřete je přírodním prostředkem Symbivit Bylinky, který mj. zintenzivní jejich aroma.
Salát do skla s jahodami
- baby špenát
- polníček
- čerstvé jahody
- 150 g gorgonzoly
- balzamiková redukce
- olivový olej
- citronová šťáva
- vlašské oříšky
- sůl, pepř
V misce si připravte zálivku z 6 lžic olivového oleje, 2 lžiček balzamika, lžíce citronové šťávy a špetky soli a pepře. Vlašské oříšky opražte na pánvi. Na dno skleniček umístěte hnízdečko špenátu, přidejte sýr, ořechy, pořádnou nálož jahod a vše zakápněte dresingem.Hotovo. Můžete servírovat.
Jahodová pizza
Jahody se dají skvěle spárovat s mnoha ingrediencemi do velmi netradičních kombinací. Třeba se slaninou, kuřetem a sladkou cibulí. Jakkoliv to zní zvláštně, stojí za vyzkoušení. Na přípravu jahodové pizzy potřebujete:
- ½ hrnku jahodového džemu
- Hrst čerstvých jahod
- 1 grilované kuřecí prso
- 4-5 plátků slaniny
- 1 čerstvé pizza těsto
- ¼ šálku balzamikového octa
- špetka chilli koření
- čerstvý koriandr
- nastrouhaný parmazán
- červenou cibuli
Balzamikový ocet svařte v rendlíku, dokud nezhoustne (cca 5-7 minut), přidejte džem a chilli. V misce promíchejte kuře s dvěma lžícemi směsi a zbytek omáčky rozetřete na těsto. Nasypejte část sýra, přidejte kuřecí kousky, nakrájenou cibuli a slaninu a zasypejte zbytkem sýra. Pizzu pečte zhruba 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozpustí. Před podáváním nasypejte čerstvý koriandr a nakrájené jahody. Dobrou chuť!
Na párty:
Jahodové chuťovky k vínu a letním drinkům
Chlebíčky a pomazánky jsou vděčným pohoštěním pro návštěvy. Překvapte je chuťovými kombinacemi, které nejspíš dosud nikdy nevyzkoušeli.
Na rychlé Crostini s camembertem a jahodami budete potřebovat:
- 2 hrnky jahod
- 1 Camembert
- pár lístků bazalky a oregana
- med
- olivový olej
- pepř
- bagetu
Plátky bagety těsně před podáváním opečte na suché pánvi, zakápněte olejem, posypejte nakrájenými jahodami a sýrem, zakápněte medem a posypejte bylinkami. Rychlé a efektní, že?
Mimochodem jahody fungují skvěle s kuličkami mozzarely a bazalkou. Jsou skvělou záležitostí i jako špízy. Zakápněte jen trochou balzamika a olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a je to.
Alternativně můžete vyzkoušet pomazánku s gorgonzolou:
- 100 g gorgonzoly
- 25 g pomazánkového másla
- 25 g změklého másla
- pár jahod
- cibule
- čerstvý kopr
- pepř a sůl
- bagetu
Jahody smíchejte s jemně nasekanou cibulkou a gorgonzolou, máslem a pomazánkovým máslem, namažte a dozdobte kousky jahod a koprem. Chutná kombinace.
Jahodové mojito – alko i nealko
Připravujete pohoštění pro přátele a přemýšlíte nad osvěžujícím drinkem? Vyzkoušejte jahodové mojito, které můžete připravit v alkoholické i nealkoholické variantě. Příprava je velmi snadná a vystačíte si s pár ingrediencemi – na 2 drinky:
- 5 větších čerstvých jahod
- 6 lístků máty
- šťáva z 1 citronu nebo limetky
- špetka třtinového cukru (nemusí být, pokud jsou jahody hodně sladké)
- kostky ledu
- sodovka, perlivá voda
- alkoholická verze: 1 panák bílého rumu
Všechny ingredience smíchejte, jahody s mátou rozmačkejte, zalijte vodou, přidejte led a případně panáka rumu, dozdobte mátou. Na zdraví!
Jak se vám líbí naše jahodové menu? Napište nám, který recept jste vyzkoušeli. Případně nám dejte tip na vlastní zajímavou delikatesu z jahod.