Zpět na blog

Cuketové hody: Překvapte rodinu i přátele chutnými a rychlými delikatesami

Cuketa sem, cuketa tam, cuketa všude, kam se podívám... Jestli jste vaší zeleninové zahrádce přilepšovali mykorhizními prostředky, možná vám už dochází inspirace, jak s tak obří úrodou naložit. Dejte si nohy nahoru a než se pustíte do rozdávání cuket sousedům, nechte se inspirovat našimi skvělými recepty, které nejspíš vůbec neznáte. 

Všechny uvedené recepty vykouzlíte jen ze zhruba 7–8 cuket.

Na slano

Sýrovo-cuketové vafle se slaninou

Pokud máte doma vaflovač a nejste zrovna milovníky sladkého, vyzkoušejte vafle na slano. Budete se ještě dlouho olizovat. To vám garantujeme!

  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • 50 g parmezánu
  • 100 g slaniny (na kostičky)
  • 200 g zakysané smetany
  • olej
  • špetku majoránky, soli a pepře

Cuketu rozmixujte na kaši, přidejte vejce, sýr, prolisovaný česnek a koření. Pomalu zamíchejte také mouku, dokud směs nezhoustne (nebude řídká, ani příliš hutná, podobná těstu na bramborák). Vaflovač vymažte olejem a pečte dokřupava. Příprava trvá o něco déle než u klasického těsta na vafle (zhruba 7–8 minut). Podávejte se zakysankou a slaninkou.

TIP: Blíží se podzim a s ním i sázení česneku, který je nezbytnou součástí řady delikates. Nezapomeňte proto při výsadbě přidat čajovou lžičku přípravku SYMBIVIT zelenina, abyste za pár měsíců získali stejně kvalitní a bohatou úrodu jako letos u cuket. Přečtěte si více o česneku a jeho pěstování.

Vylepšená tradice

Halušky s cuketou

Halušky jsou slovenská klasika. Pro některé však trochu těžká do žaludku. Tak co ji zkusit oživit cuketou, která haluškám propůjčí jemnost, lehkost a zajímavou chuť?

  • 3–4 cukety (přibližně 800 g)
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 PL sádla
  • sůl a pepř

Cuketu nastrouhejte najemno a nechte v cedníku nebo přes plátýnko okapat. Cibuli nakrájenou na drobné kostičky zpěňte na sádle, přidejte zelí, sůl a pepř dle chuti a zhruba čtvrt hodiny duste. Okapanou cuketu přendejte do mísy, přidejte vejce, sůl a pepř a postupně přisypávejte mouku, aby vzniklo husté těsto. Připravte si hrnec, přiveďte k varu vodu s trochou soli a přes síto na halušky přidávejte těsto do hrnce a 1–2 minuty vařte. Alternativně můžete vytvářet drobné halušky pomocí lžičky. Hotové halušky propláchněte ve studené vodě a smíchejte se zelím. 

TIP: Používejte (sklízejte) nejlépe menší cukety do zhruba 20 centimetrů své délky. Větší přezrálejší cukety ztrácejí své skvělé chuťové vlastnosti. 

Na sladko

Cuketové čokoládové brownies

Cuketu v tomto dezertu prakticky nepoznáte, zato mu dodá úžasnou vláčnost. Přes léto je brownie geniální v kombinaci s vanilkovou nebo jakoukoliv ovocnou smetanovou zmrzlinou.

  • 1 cuketa (využijete zhruba 150 g)
  • 100 g čokolády (zvolte 70%)
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 PL kakaa
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • volitelně hrst ořechů (vlašské/lískové)

Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, přidejte špetku soli, vanilkové aroma, mouku a kakao. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte postupně čokoládovou směs. Nakonec přidejte do hladkého těsta nahrubo nastrouhanou cuketu a oříšky. Vymazaný menší pekáč nebo zapékací misku vylijte rovnoměrně těstem a nechte péct na 180° přibližně 30 minut.

K vínu i pivu

Cuketové chipsy

  • 1 cuketa
  • uzená paprika (koření)
  • 200 g řeckého jogurtu
  • olivový olej
  • limetka (chemicky neošetřená, bio)
  • kari koření
  • sůl a pepř na dochucení

Cuketu pokrájejte na co nejtenčí/milimetrová kolečka a na ubrousku nebo utěrce je nechte zbavit přebytečné vody. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte olej, sůl, pepř a papriku a kolečka cukety směsí potřete z obou stran. Pečte dozlatova na 100° zhruba 1,5 hodiny. Průběžně sledujte a obracejte. Kolečka, která se budou zdát už hotová, průběžně vyndávejte, aby se nespálila. Mezitím si připravte dip z jogurtu, limetkové šťávy a trošky strouhané kůry, kari, soli a pepře. Množství volte dle chuti. Z výsledku vaše chuťové pohárky zaplesají. 

Fit recept i pro bezlepkáře

Rychlé cuketové mini pizzy

Ideální recept pro zdravý životní styl i strávníky s intolerancí lepku. Tahle verze pizzy je totiž zcela bez mouky a téměř bez sacharidů. Vyzkoušejte. Budete mile překvapeni.

  • 1 větší cuketa (v průměru)
  • 100 g šunky nejvyšší jakosti
  • 30 g parmezánu
  • rajčatový protlak
  • bazalka (sušená/čerstvá)
  • sůl

Cuketu pokrájejte na silnější kolečka, vyskládejte na pečicí papír na plech a předpečte na 180° po dobu 7 minut. Vyndejte, potřete protlakem, lehce posolte a posypejte trochou sušené bazalky. Šunku nakrájejte nadrobno, rozprostřete na kolečka. Na závěr posypejte nastrouhaným parmezánem a nechte přibližně na čtvrt hodiny zapéct. Na závěr můžete dozdobit lístky čerstvé bazalky. 

Tak vidíte, kolik dobrot jde vytvořit z pár cuket z vaší zahrádky. Podělte se o vaše zkušenosti s pěstováním této letní zeleniny a také o recepty, které jste s ní už vyzkoušeli.